Utorak, 22 srpanj 2014

• images/izdanja/zvono20.jpg
  • images/izdanja/zvono21.jpg
  • images/izdanja/zvono22.jpg
Projekt smotre "Dani janjevačke riječi" osmišljen je kao manifestacija kojoj su nosioci djeca i mladež iz janjevačke zajednice koja svojim umjetničkim stvaralaštvom kroz sudjelovaje u kreativnim radionicama tematiziraju život janjevačke zajednice s naglaskom na osebujnost janjevačkog govora. Glavni cilj manifestacije je očuvanje i njegovanje govora, običaja i života janjevačke zajednice u matici i izvan nje. Teme radova djece promiču etnografsku, jezičnu i glazbenu baštinu prve hrvatske dijaspore, opstale 700 godina u kontinuitetu izvan domovine. Na smotri sudjeluju djeca i mladi iz Janjeva, Kistanja i Zagreba. Glavni organizator smotre je "Udruga Janjevo-Zagreb".
Sam program smotre osmišljen je kroz pet sekcija koje obuhvaćaju literarno, dramsko-scensko, glazbeno-plesno, filmsko-fotografsko i likovnog stvaralaštvo. Svaka sekcija sadržava jednodnevne radionice s mentorom-voditeljem na čelu svake sekcije. Drugog dana održavanja smotre prezentiraju se radovi sa radionica iz svake sekcije pred publikom. Tako imamo nastup kazališne grupe, projekciju filma, te izložbu likovnih radova i fotografija. Svaki izraz sadržava janjevačke riječi odnosno motive specifične za janjevačke običaje.
Od povjerenstva najbolje ocijenjeni radovi se nagrađuju, dok se mentorima-voditeljima radionica i svima kojima pripada velika zasluga za uspjeh smotre, na svečanom zatvaranju smotre uručuje zahvalnica i priznanje od udruge Janjevo-Zagreb.
Djeca koja dolaze iz drugih mjesta kao sudionici smotre i gosti smješteni su u obiteljima, što također daje snažan osjećaj zajedništva te pridonosi pozitivnom duhu za vrijeme trajanja smotre.
Prvobitna ideja bila je pokušati napraviti ciklus u kojem bi se u tri godine zaredom smotra organizirala na tri različite lokacije u kojima boravi značajan broj Janjevaca, dakle u Zagrebu, Kistanju i Janjevu. Do sada su održane dvije smotre, u Zagrebu i Kistanju, a s velikim se zadovoljstvom pripremamo za organizaciju treće smotre koja će se održati 2012. godine u Janjevu.

Prva, inicijalna, smotra "Dani janjevačke riječi" održana je u OŠ dr. Ante Starčevića u Zagrebu od 08. do 09. travnja 2010. godine za vrijeme trajanja uskršnjih praznika, a okupila je 68 učenika koji su aktivno sudjelovali u programskom radu smotre (14 učenika srednjih te 54 učenika osnovnih škola). Sudjelovalo je 27 učenika iz OŠ Kistanje i 9 srednjoškolaca iz Kistanja, 5 mladih iz udruge Atlas, 8 učenika iz Janjeva te 16 iz Zagreba.

Sudionici 1. Smotre "Dani janjevačke riječi" bili su mladi i djeca iz sljedećih ustanova:
OŠ dr. Ante Starčevića, voditelj-mentor i tajnica smotre prof. Dubravka Rovičanac,
OŠ Marije Jurić Zagorke, voditeljice-mentori prof. Nataša Jakob, prof. Melita Horvatek Florjan, prof. Mirela Petrač i Biserka Glasnović,
Udruga mladih "Atlas", voditelj i predsjednik udruge gosp. Paško Ivanović,
Djeca iz OŠ Kistanje iz Kistanja, voditeljica-mentor prof. Lucija Karlović,
OŠ Janjevo iz Janjeva, voditelj-mentor janjevački župnik don Mato Palić,
Kao počasni gosti na otvaranju 1. smotre prisutni su bili izaslanici iz Hrvatske matice iseljenika i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.
Na završnoj svečanosti zatvaranja smotre okupio se pozamašni broj gostiju i uzvanika.

Druga smotra "Dani janjevačke riječi" održana je od 02. do 03. travnja 2011. godine u Kistanju u suorganizaciji OŠ "Kistanje" i udruge mladih "Atlas" iz Kistanja.

Sudionici ovogodišnje smotre bili su:
OŠ "Kistanje",
Osnova škola "Janjevo",
OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba,
Hrvatska udruga sv. Nikola iz Janjeva,
Župni ured Janjevo,
Župni ured Kistanje.

Veliko nam je zadovoljstvo što se broj sudionika u programu smotre u Kistanju povećao u odnosu na prošlu godinu na oko 100 djece i mladih.
S malim sredstvima kojima "Udruga Janjevo-Zagreb" raspolaže, te isključivo privatnim donacijama prikupljenim za održavanje ove smotre, uspjeli smo zaživjeti ideju da okupimo djecu i mlade janjevačke zajednice iz tri zemljopisno udaljena mjesta u kojima obitava velik broj naših Janjevaca. Mjerilo za uspjeh smotre je zadovoljstvo djece i mladih koji sudjeluju u programskom radu, te vidljiva sreća što imaju priliku barem jednom godišnje družiti se sa svojim bližnjima koji žive na različitim mjestima. Većina onih koji imaju priliku razgledati završne radove proizašle iz radionica svih sekcija ostaju zadivljeni i vrlo emotivni, a poseban doživljaj predstavlja završna priredba dramsko-scenske sekcije koja dvije godine zaredom od srca nasmije sve u publici.

Zadovoljstvo djece i mladih sudionika smotre "Dani janjevačke riječi", te svih gostiju smotre, predstavlja nam najveću motivaciju da uz skromna sredstva nastavimo organizirati ovu manifestaciju koja na najbolji način može prikazati naslijeđe specifičnog janjevačkog govora, običaja i kulture kao bogatstvo vrijedno očuvanja.

PRAVILNIK SMOTRE

„DANI JANJEVAČKE RIJEČI“

I
je smotra stvaralaštva janjevačke zajednice koji su vezani uz etnografsku, jezičnu i glazbenu baštinu u Hrvatskoj i izvan nje.

II
Svrha smotre je: otkrivati, razvijati, poticati, promicati kreativnost i stvaralaštvo djece i mladeži janjevačke zajednice.

III
Teme radova vezane su uz literarno stvaralaštvo, dramsko-scensko stvaralaštvo, likovno stvaralaštvo, glazbeno-plesno stvaralaštvo i filmsko-fotografsko stvaralaštvo Janjevačke zajednice.

IV
Posebnost smotre je u tome što će nosioci smotre biti djeca i mladež, stvaratelji uradaka koji tematiziraju život janjevačke zajednice na janjevačkom govoru.
Na smotri sudjeluju školska djeca i mladež iz Zagreba, Janjeva, Kistanja i drugih krajeva.

V
Djeca i mladež mogu sudjelovati na smotri samo s jednim radom u svakoj grupi.
Osim djece i mladeži na smotri mogu sudjelovati predavači koji će voditi stručne rasprave i okrugle stolove na temu Janjevačke zajednice, uz suglasnost Udruge Janjevo-Zagreb.

VI
Udruga Janjevo-Zagreb kao organizator smotre zadržava pravo objave i nakladničku djelatnost za prikazane radove i događanje na smotri „DANI JANJEVAČKE RIJEČI“.

VII
O odabiru najboljih radova smotre, odlučuje povjerenstvo smotre.
Voditelji, nastavnici i pratioci koji dragovoljno sudjeluju na smotri, odgovorni su za ponašanje djece i mladeži koje dovode na smotru.

VIII
Pravilnik smotre „DANI JANJEVAČKE RIJEČI“ usvojen je dana 25. veljače 2011. godine na 18. sjednici Upravnog i Nadzornog odbora Udruge Janjevo-Zagreb.
S datumom usvajanja stupa na snagu njegova primjena.

Predsjednik

• Zagreb
  • Dnevnik
  • Jutarnji list